Przepisy

02 dynia-540x507Pomarańczowe ciastka dyniowe

100% ROŚLINNE, BEZ CUKRU, BEZGLUTENOWE Paweł Ochman

nosugar plant100 glutenfree

SKŁADNIKI:
•szklanka musu z dyni hokkaido,
•szklanka mąki kokosowej,
•szklanka drobno zmielonych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów,
•skórka z 2 pomarańczy,
•sok z 1 pomarańczy,
•skórka z 1 cytryny,
•2 łyżeczki cynamonu,
•1/2 szklanki ksylitolu.
WYKONANIE:
Aby otrzymać mus z dyni, należy upiec hokkaido w 200 stopniach przez około godzinę (nie obierać skórki, jest jadalna), następnie dokładnie zmiksować. Wykorzystać szklankę, a resztę można np. zamrozić. W misce wymieszać mąkę kokosową (zmielone wiórki kokosowe) z orzechową (zmielone orzechy, migdały), dodać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać skórki z pomarańczy i cytryny z sokiem pomarańczowym i musem z dyni. Połączyć dokładnie zawartość obydwu misek – na tym etapie powinniśmy otrzymać plastyczną masę.
Z masy rolujemy wałek, a następnie tniemy go na plasterki grubości około 1 cm. Jeżeli podczas cięcia plasterki lekko się rozpadają, należy wziąć taki krążek między palec wskazujący a kciuk i nadać im kształt, lekko ściskając. Ciastka w tej formie są już gotowe do jedzenia, można jednak lekko je podsuszyć, czyli ułożyć krążki na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około pół godziny w 100 stopniach. Po wystudzeniu ciastka można udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Przepis pochodzi ze strony: http://weganon.blogspot.com/2015/10/ciastka-dyniowo-pomaranczowe.html

05-gofry szpinGOFRY Z JARMUŻEM

100% ROŚLINNE, BEZ CUKRU, BEZGLUTENOWE
Małgorzata Sobczyk

SKŁADNIKI:
·    1 szklanka mąki owsianej,
·    1 szklanka mleka – najlepiej roślinnego – ryżowego, owsianego, kokosowego (nie wywołuje alergii),
·    1 banan,
·    ½ szklanki daktyli,
·    garść jarmużu,
·    ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
·    1 łyżka masła orzechowego,
·    1 łyżka oleju,
·    1 łyżka soku z cytryny.
WYKONANIE:
Do kielicha blendera wlej mleko, włóż banana pokrojonego w plasterki, garść jarmużu, namoczone wcześniej daktyle i zmiksuj na gładką masę. Uzyskany koktajl połącz z mąką oraz pozostałymi składnikami przy użyciu miksera. Porcję ciasta wylej na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Po upieczeniu odłóż do ostygnięcia na kratkę. To danie rozgrzewa!

06 weganonCzekoladowe batony Weganona

100% ROŚLINNE, BEZ CUKRU, BEZGLUTENOWE
Paweł Ochman
 
SKŁADNIKI:
1 szklanka suchej niepalonej kaszy gryczanej
2 czekolady gorzkie po 100 g
dowolny syrop do posłodzenia (np. daktylowy)
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka borówek
WYKONANIE:
Kaszę namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, następnie przepłukać zimną wodą. W garnku rozpuścić czekoladę, dodać syrop i cynamon do smaku. Dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Dno prostokątnej formy (najlepiej ze zdejmowanymi bokami) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nie masę i wyrównać wierzch. Lekko wcisnąć w masę borówki, wstawić całość na 2 godziny do zamrażarki a później przenieść do lodówki. Kroić w wąskie prostokąty i podawać.
Przepis pochodzi z: http://weganon.blogspot.com/

09 Bakaliowe-co-niecoBakaliowe co nieco

100% ROŚLINNE, BEZ CUKRU, BEZGLUTENOWE
Magdalena Zielezińska
 
SKŁADNIKI:
·    2 szkl. daktyli,
·    2 szkl. ziaren słonecznika,
·    5 łyżek maku / poszatkowanych nerkowców / innych orzechów.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki namoczyć na ok. godzinę, odcedzić i zmiksować / zblendować. Następnie wyłożyć na tortownicę, wstawić do lodówki na kilka godzin, przyozdobić orzechami / kwiatami i już można podawać na stół.

10 05-bananowe1Biały bananowiec

100% ROŚLINNE, BEZ CUKRU, BEZGLUTENOWE
Jagoda Jagodowa
 
SKŁADNIKI:
Spód
1 szkl. namoczonych i odcedzonych daktyli,
1 1/2 szkl. pokruszonych orzechów włoskich.
Masa
7 bananów,
4-5 łyżek agaru,
1/2 szkl. wiórków kokosowych,
300 ml śmietanki kokosowej (75% ekstrakt z kokosa z wysoką zawartością tłuszczu).
WYKONANIE:
Odcedzone po namoczeniu daktyle zblendować, dodać orzechy, wygnieść tak powstałe ciasto na blaszcze. Obrać banany, zblendować i podgrzać tę masę na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia), ciągle mieszając dodać agar, a następnie dodać wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać. Masę wylać na daktylowo-orzechowy spód i zostawić na noc w lodówce. Kokosową śmietankę ubić (można dodać odrobinę ksylitolu czy stewii, wg gustu), również zostawić na noc w lodówce, a następnego dnia ozdobić ciasto.

11 TOŚniadaniowe ciasteczka owsiane

100% ROŚLINNE, BEZ CUKRU, BEZGLUTENOWE
Agnieszka Kopczyńska
SKŁADNIKI:
·    3 szklanki płatków owsianych,
·    3/4 szklanki płatków lnianych lub siemienia lnianego,
·    3 dojrzałe banany,
·    1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
·    1 szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców (np: żurawiny, rodzynek, posiekanych daktyli, moreli itp.).
WYKONANIE:
Płatki owsiane, lniane i suszone owoce moczyć przez kilka godzin. Po kilku godzinach przelać wszystko jeszcze raz wodą, odcedzić, a płatki „wycisnąć” tak, żeby pozbyć się wody. Do płatków i owoców suszonych dodać rozgniecione widelcem banany i amarantus. Ugniatać wszystko rękoma aż do zupełnego i dokładnego wymieszania. Układać ciasteczka (dowolnego kształtu) na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (góra-dół). W ostatnich 10 minutach można włączyć funkcję termoobiegu, aby ciasteczka delikatnie się podpiekły.